A karácsony  jelentősége címszavakban

Vajon a karácsony csupán a fény, a család, az adás és a világbéke ideje? Tényleg nem több a családi összejöveteleknél, a fények fesztiváljánál, a szegényekről való kampányszerű gondoskodásnál, vagy a nagylelkű ajándékozásnál? Ezek mind összhangban vannak az ünnep keresztény gyökereivel, de mégis a lényeget veszítjük el, ha a karácsonyhoz kapcsolódó nyilvános fesztiválokon említésre sem kerül az ünnep keresztény eredete.

  • A sötétségben fénylő világosságot is ünnepeljük karácsonykor, és ez a keresztény hiten alapul, mely szerint a sötétség uralma alatt levő világ reménysége azon kívüli: egy olyan Világosság, mely megszünteti a világ sötétségét.
  • Az ajándékozás pedig egy természetes válasz a Jézus önfeláldozó ajándékára: Jézus félretette dicsőségét, amikor emberként, sebezhető kisdedként megszületett. Az ember, aki ezt felfogja, az megajándékozottnak tartja magát, és hálából másoknak is szívesen ad.
  • A szükséget szenvedőkről való gondoskodás egyik motorja lehet, ha arra emlékezünk, hogy a Világ Ura számára már nem volt vendégszoba a názáreti Betlehemben, és az Isten Fia nem egy arisztokrata családba született, hanem egy szegénybe.

Karácsony a kereszt összefüggésében

A fentiek mind igazak, de mindegyik tény egy kétélű kard.

  • Jézus azért érkezik Fényként, mert mi spirituálisan, lelkileg gyengén látóak vagy vakok vagyunk, és szükségünk van a Fényre, hogy saját utunkat megtaláljuk.
  • Jézus halandóvá vált és meghalt értünk, mert mi erkölcsileg romlottak vagyunk ahhoz, hogy más módon megbocsátást nyerjünk.
  • Jézus nekünk adta magát, de ez azt is jelenti, hogy mi is teljesen odaszánjuk magunkat neki. Nem önmagunkéi vagyunk. (1Kor 6:19)

A karácsony is, akárcsak Isten, sokkal csodásabb, ugyanakkor félelmetesebb is, mint azt mi képzelnénk.

Hamarosan következnek a részletek.


Forrás: Timothy Keller: Hidden Christmas, 2016.

Képek forrása: http://www.drawneartogod.com       Képek szerzője: Gwen Meharg.  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.