Honnan ered a szépség? (Istenérv A3)

Mi célból van egyáltalán szépség? Mi ez a pazarlás? Honnan ered? A Szépségre nincs racionális magyarázat. Mélyen megérintő tud lenni a természet szépségének látványa, ragyogása, nagyszerűsége. Egy gyönyörű hegylánc, egy üde zöld tisztás kristályvizű tóval, egy kanyargó út a mezőn, egy sejtelmes völgy az erdőben, egy fenséges naplemente. Néhány szóval valakiben világokat megmozgató vers, néhány hanggal egekbe röptető dal, néhány mozdulattal emlékeket ébresztő tánc. Akit megtalál, úgy érezheti, hogy egy másodperc alatt megfordult minden: felborzol, felszakít, gyógyít, elrendez, vígasztal, megnyugtat, megérint a teljesség.

A teremtett dolgok szépsége mögött valami örökkévaló mélységet érzünk, valami igazi elpusztíthatatlan szépséget. A keresztények úgy hiszik, hogy a Teremtő szépségét. C.S. Lewis szavai szerint, tekinthetünk a világra útjelzőként, jelként ahelyett, hogy célállomásnak higgyük. Szerinte a világban megtalálható szépség az Isten nagyobb szépségére mutató jel. A világunk úgy tükrözi az isteni szépséget, ahogy a Hold tükrözi a Nap ragyogó fényét. Ahogy egy gyönyörű gyémánt sziporkázik a napsugarak érintésétől.

rhythms-prophetic-art-painting-smVannak közöttünk, akik számára az igazságkeresésben a racionális érvelés és ésszerűség a döntő, mások jobban szeretik mélyen megérezni, belül megtalálni az igazságot. A racionálisan nem indokolható szépség jelenléte éppen az, amit akkor várhatunk, ha Isten ilyen sokféle embert alkotott és mindenkivel szeretné megismertetni magát.

A szépségben és a racionális érvelésben van egy alapvető különbség. Egy racionális érvelést végig kell gondolnunk ahhoz, hogy értékelhessük. Nem azonnali. A szépség viszont egészen más. Azonnal hat. Rögtön tudjuk, hogy valami különlegessel találkoztunk. A hatásához nem kell az érvelés, meggyőzés. “Az érvek ott kezdődnek, amikor feltesszük a kérdést, hogy mire mutat a természet szépsége, ha egyáltalán mutat valamire.” (Alister McGrath)banners-prophetic-art-painting

Vajon mire mutat a természet szépsége? Nincs az a gyönyörű virág, ami el ne hervadna. Az a szép lány, aki meg ne öregedne. Az a táj, amit az ember szét ne rombolhatna. Az a műalkotás, amit rozsda vagy más elem meg ne emésztene. C. S. Lewis szavaival, a szépség iránti vágyakozásunk hasztalan lenne, ha azt gondoljuk, hogy igazi szépséget fogunk találni bármiben is, ami véges vagy teremtmény. Lewis számára ennek a világnak a dolgai mind csupán jelek, melyek mutatnak valami önmagukon túlira. A látható világunk törékeny szépségei nem hordozzák az igazi szépséget önmagukban. Nem tartalmazzák, de közvetítik azt. Van valami a szépségben, ami nincs benne, de átjön rajta. A szépség a hírvivő, de nem maga az üzenet.

Mit üzen hát a szépség? A szépség felfed egy igazságot: van valami gyönyörű a látható világon túl. Ha a látható világunkban nem találjuk meg az okát és célját a szpségnek, máshol kell keresnünk. Az általunk is észlelt természet mutat egy nagyobb valóságra, ami örök és teljes. A szépség lehetővé teszi, hogy bekukkanthassunk egy olyan ajtón, ami most még zárva van, de majd kinyílhat számunkra. (McGrath)

A Biblia szavaival, „amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el az Isten az Őt szeretőknek.”  (1Kor 2:9)

Jézus szavai alapján vanértelme beszélnünk az igazság szépségéről is. Fontos, hogy mit kezdünk a felismerésekkel, hogy értékeljük-e az igazságot, hogy felismerjük-e az igazság értékét, erejét. A Jézus egyik példázatában a mennyek országát hasonlítja a szántóföldben elrejtett kincshez. A kincset megtaláló ember felismerte annak értékét, ezért eladta minden vagyonát hogy megvásárolhassa a földet, amiben találta. Nem mindegy, hogy értékeljük-e az eljövendő öröklétet és az Istennel való kapcsolatot. Hogy ér-e ekünk annyit, hogy közelebbről meg akarjuk ismerni a keresztény tanítás mélységét, igazságának szépségét. (Ha furcsának hatna az igazság szépségének említése, akkor ajánlom a matematimore-prophetic-art-paintingka szépségéről és matematikai bizonyítások esztétikumáról szóló bejegyzést később itt. Az igazság szépségéről szóló másik cikket is később itt.) Szépnek nevezhetjük azt, ahogy összeáll az egésznek az értelme. A puzzle-darabok a helyükre kerülnek és meglátjuk a keresztény út mélységét, az igazság megragadó erejét.

(A szépség üzenetéről még több bejegyzés lesz Anselm Grün, Platón, és sok más gondolkodó nyomán. A szépség teológiája igen vaskos…)

Képek forrása: http://www.drawneartogod.com       Kép szerzője: Gwen Meharg.  Köszönöm!

Kapcsolódó cikk-sorozat: http://hitkerdesek.hu/isten-bizonyitekok/

Forrás: Alister Mc Grath: Mere Apologetics

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.